Házi tojás
Tejen és sajton kívűl gazdaságunk büszkélkedhet házi,- mélyalmos BIO-tojással. A baromfik szakszerű tartása miatt tojásaik kiváló minőségűek.
Gazdaságunk gondoskodik a baromfi állomány utánpótlásról is, korszerű tojáskeltető berendezésekkel.
De nézzükmeg, miben és miért is egészséges a tojás.
A tojás olcsó, finom és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, nem igényel különleges körülményeket és főzési eljárásokat.

Mit tartalmaz a tojás?
Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:
- 68 kcal
- 5,4 gramm fehérje
- 4,8 gramm zsír
- 0,3 gramm szénhidrát

Vitamintartalma szintén jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pédául C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.
Benne található ásványi anyagok:
- foszfor
- vas
- cink
- kalcium
- kálium
- nátrium
- szelén
- magnézium
A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.

Mitől egészséges?
A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.
- A-vitamin: szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
- D-vitamin: szabályozz a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést.
- E-vitamin: akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.
- B-vitamin csoport tagjai: szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését.
- Foszfor: építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára.
- Vas: nélkülözhetetlen a hemoglobinképződéshez.
- Cink: számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését.
- Kalcium: lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat
Koleszterin és tojás
A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Egészséges emberben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vérszint kóros emelkedését, mert a már föl nem használt és így fölöslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az elimináció. Az elimináció a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint.
Általában az ételekben levő anyagmennyiségeket 100 g nyers élelmiszerre vonatkoztatják, így mindig érdemes figyelni erre a tojás kapcsán: a héj nélküli tojás súlya körülbelül 52 g, azaz teljes tojás esetében a 100 g-ra vonatkozó adatok gyakorlatilag 2 db tojásnak felelnek meg.
A tojás viszonylagosan magas koleszterintartalmából fakasztott tojásellenes hisztéria egyes túlbuzgói gyakorta csúsztatták az 1 db tojás mellé a 100 g-ra vonatkozó koleszterin mennyiségét.
Tehát az alkalmankénti - akár másnaponta - nagyobb koleszterinfogyasztás, legyen az belsőség vagy soktojásos rántotta, nem vezet a vérszint emelkedéséhez. Ráadásul mindkét eledel hatékonyan beindítja és működteti az emésztés folyamatát, mely hozzájárul az elimináció fokozódásához is.